Omgeving Drentse Lagune

“Ik ben in een prachtig land” schreef Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer Theo. Het land waar hij op doelde was Drenthe.

In het hart van Drenthe ligt een 10 kilometer lange zandrug met een prachtig landschap en een bewogen geschiedenis. De dorpen Westerbork en Orvelte zijn erop gebouwd. De rug is tot drie meter hoger dan zijn omgeving. Ijs, wind en mensen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze markante zandrug die in 2017 is aangewezen als Aardkundig Monument.

3 Nationale Natuurparken en watergebied

Vanuit het Midden van Drenthe ben je vlakbij maar liefst drie Nationale Natuurparken en een mooi watergebied. Je bent er zo!

Nationaal Park Drents-Friese Wold, Aekingerbroek en Aekingerzan of Dwingelderveld; Ieder park heeft een verschillend karakter. Met meer dan 1.700 kilometer fietspad en nóg meer wandelpaden kun je in Drenthe alle kanten op. Midden in Drenthe zijn er gevarieerde wandelroutes op kaarten, apps, wegwijzers en knooppuntenbordjes.

De wind zoeft door de manen van je paard en langs je gezicht. Heerlijk rijd je met paard of pony over mooie heidevelden en door uitgestrekte bossen. Spring op je mountainbike en kom crossen door de ruige natuur van Drenthe! Hoogteverschillen, technische stukken, zand, modder en niet onbelangrijk: goede bewegwijzering.

Drenthe staat bekend om de vele typische Brinkdorpen.

In de middeleeuwen was de Brink de plek waar ’s avonds de herders met het vee terugkwamen. Langzaam groeide om het stuk grasland met eikenbomen een dorpje. In Zuidwest-Drenthe zijn nog veel van deze brinkdorpen te vinden als Ruinen, Dwingeloo, Havelte en Diever. De Brink is een gezellige plek voor een drankje en hapje.

Het nostalgische dorp Orvelte is een knus dorp waar je helemaal terug gaat in de tijd. Zodra je over de gezellige oude klinkerweggetjes en kinderkopjes het dorp binnenstapt, wordt je omgeven door de schitterende monumentale boerderijen en woningen, afgewisseld door statige bomen. Orvelte lijkt wel een levend geschiedenisboek met een hedendaagse invulling. Voor de allerkleinsten is over het verhaal van biggetje Theodoor een leuk wandelpad aangelegd.

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. En dat is niet zo gek want er zijn er maar liefst 52! Hunebedden zijn grafkamers en werden ongeveer 5.000 jaar geleden gebouwd.

Een donkere nacht, een heldere sterrenhemel. Ga ’s nachts het open veld in. Grote kans dat je een vallende ster ziet. Vanwege de overweldigende duisternis in dit gebied heeft ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, zich aan de rand van het Dwingelderveld gevestigd.

Kom kijken in de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld en kom luister naar signalen uit het heelal. De Dwingeloo Radiotelescoop ligt aan een van de drukste fietsroutes over het Dwingelderveld en de telescoop is met zijn diameter van 25 meter haast niet te missen.

Grollo ligt op steenworp afstand van het Midden van Drenthe en daar bevindt zich de grootste en stoerste speeltuin van Nederland. Meer dan 20 activiteiten in het Outdoor Belevingspark of heerlijk klimmen in het Klimpark in de mooie bossen van Grollo.

Eeuwenoude eiken, heidevelden en schilderachtige doorkijkjes

 Maar ook: gezellige brink- en esdorpen met leuke winkeltjes, terrassen en knusse eetgelegenheden. In dorpen als Dwingeloo, Ruinen, Diever en Westerbork hangt een authentieke sfeer. Maar de regio biedt evengoed stadse taferelen. Daarvoor ga je naar Emmen, Hoogeveen of bijvoorbeeld Assen. Je vindt er musea en galeries, bijzondere winkels, bioscopen en theaters, cafés en restaurants en cultureel erfgoed.

Hoe het Drentse keileemplateau werd gevormd…

Zo’n 240.000 -120.000 jaar was het koud! Tijdens deze zogenoemde Saale-ijstijd werd Noord-Nederland bedekt met landijs uit Scandinavië. Het ijs bracht stenen en klei mee. Toen het ijs smolt bleef dit materiaal achter en was het Drentse keileemplateau gevormd.

Tijdens de laatste ijstijd, de Weichsel-ijstijd zo’n 116.000 tot 12.000 jaar geleden, was Drenthe niet met ijs bedekt. Wel was het ijs- en ijskoud en waaide het stevig. Enorme hoeveelheden zand woeien over Drenthe en bedekten de keileemrug. Op de flanken van de rug ontstonden zo aaneengeschakelde duinen.

Locatie Drentse Lagune